10 Langkah Untuk Kulit Yang bersih dan Sihat

10 Langkah Untuk Kulit Yang bersih dan Sihat

Pada tahap tertentu dalam hidup kita, kita menginginkan kulit yang lebih bersih, segar dan kelihatan lebih muda. Ia dapat dicapai tanpa memerlukan banyak wang dan ia boleh berlaku secara semula jadi! Apa yang mesti anda lakukan adalah rajin dan selama tiga minggu, kulit anda akan mula kelihatan lebih segar dan lebih cerah. Ini caranya;

1. Menjaga Kebersihan Kulit

Menjaga kebersihan kulit adalah keutamaan pertama anda! Anda mesti membersihkan wajah anda pagi dan malam dengan pembersih semula jadi yang lembut yang bukan sahaja membersihkan kulit dari kotoran tetapi perlu merawatnya dengan bahan antibakteria seperti minyak pokok teh atau Gel Oil Cleanser.

2. Semburkan Penyegar

Setelah membersihkan kulit, keringkan dan kemudian semburkan penyegar atau toner ke wajah untuk menyejukkan dan membantu menutup liang pori semasa membersihkan. Biarkan toner ini kering di wajah.

3. Gunakan Pelembab

Apabila toner telah kering, gunakan pelembap dalam jumlah yang sangat kecil ke seluruh wajah dan leher. Cari pelembap yang dibuat untuk jenis kulit yang bermasalah dan mengandungi bahan antibakteria seperti minyak pokok teh dan minyak pati lavender. Bahan-bahan ini lembut tetapi sangat berkesan membersihkan kulit dari noda dan jerawat.

4. Tidur Yang Cukup

Mendapatkan tidur nyenyak yang cukup yang diperlukan badan anda setiap malam akan mencerminkan keadaan kulit anda. Tujuh jam pada amnya mencukupi. Tidak cukup tidur dalam jangka masa tertentu akan mengakibatkan masalah yang sukar disembuhkan seperti kulit longgar di bawah mata atau eyebag dan lingkaran hitam.

5. Makanan Sihat

Makanan yang anda makan sangat penting untuk kulit yang sihat dan bersih! Pastikan anda mengambil sejumlah besar buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Hadkan pengambilan daging merah hanya tiga atau empat kali seminggu sahaja. Makanan yang mudah dicerna akan membantu sistem anda menjaga kesegaran kulit anda dan mendorong pertumbuhan sel baru yang segar. Jangan lupa untuk minum air juga!

6. Scrub

Membersihkan kulit di badan dan wajah anda dengan scrub mingguan. Semasa menggunakan body scrub, mulailah di kaki anda dan lakukan kerja ke arah jantung, ini membantu menghilangkan toksin. Melakukannya ke arah yang bertentangan akan mendorong toksin masuk semula ke dalam sistem anda. Gunakan lulur wajah yang sangat lembut pada wajah dan leher anda kerana kawasan ini mudah rosak.

7. Gunakan Topeng Muka

Cuba topeng muka Aspirin! Topeng ini mempunyai hasil yang luar biasa bagi mereka yang mempunyai pori-pori terbuka dan jerawat. Hancurkan kira-kira 15 tablet aspirin dan campurkan serbuk sedikit air sehingga menjadi bancuhan yang pekat dan sapukan pada seluruh wajah. Biarkan dua puluh minit untuk masuk ke kulit dan kemudian bilas dan sapukan pelembap ringan. Cubalah secara mingguan, selepas skrub muka.

8. Rawatan Wap

Sebulan sekali gunakan rawatan wap di rumah untuk mengeluarkan kotoran dari wajah secara menyeluruh. Masukkan air mendidih ke dalam mangkuk dan tambahkan dua titis minyak pokok teh. Letakkan wajah anda di atas permukaan mangkuk ini dengan penutup tuala dan biarkan perlahan-lahan wap membuka dan membersihkan liang pori. Hati-hati jangan sampai wap membakar wajah anda. Selesaikan dengan mencuci muka dengan air sejuk atau biasa.

9. Dapatkan Udara Segar

Keluar mendapatkan udara segar dan berjalan-jalan, berenang di laut, menunggang basikal, dan bersenang-senang! Latihan ini akan meningkatkan sistem anda dan kulit anda akan menyukainya.

Keperluan Suplemen

10. Ambil suplemen minyak ikan setiap hari. Budaya yang memakan banyak ikan mempunyai kulit yang lebih jernih dan minyak ikan membantu menghilangkan toksin dari badan dan sekarang anda sudah tahu bahawa itu sangat bagus untuk kulit anda! Oh, Vitamin C juga dapat membantu menyihatkan kulit anda!

Atau anda boleh mencuba rangkaian produk Penjagaan Muka dari Shaklee iaitu Youth Skincare. Set yang lengkap untuk penjagaan kulit yang sihat. Berkesan dalam menjaga dan merawat kulit anda. Lihat testimoni di sini.
Sepuluh petua mudah ini akan membantu anda mendapatkan kulit yang bersih dan sihat seperti yang anda inginkan. 
Ingatlah membuat perubahan gaya hidup yang anda perlukan untuk menikmati faedah yang akan datang! 
Kulit wajah yang lebih segar, lebih jelas dan kelihatan awet muda.
Klik gambar untuk mengetahui tentang produk Shaklee dan konsultasi ekslusif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *