Kenapa Umat Islam Perlu Kaya?

Assalammualaikum wbt.
Salam Ramadhan dan Salam PKP. Hari ini telah pun memasuki tempoh fasa ke 4 Perintah Kawalan Pergerakan yang di sebabkan Pandemic COVID 19 ini. Dan jika kalian mengikuti isu semasa ketika ini, ramai yang sangat terkesan dengan situasi ini apabila kerajaan menguatkuasakan PKP bagi semua rakyat Malaysia. 
Ketika inilah Raiza nampak golongan yang kaya sangat bertuah kerana dapat membantu golongan yang memerlukan. Kenapa?
Apabila berlaku situasi ini, golongan yang tidak berkemampuan sangat mengharapkan bantuan dari mana-mana pihak untuk meneruskan kelangsungan hidup. Jadi, kita perlu kaya supaya dapat membantu umat islam yang memerlukan ketika ini.
Dapat membayar zakat dengan nilai yang besar supaya dapat membantu lebih ramai golongan asnaf. Seperti yang kita tahu, menunaikan zakat adalah merupakan Rukun Islam yang perlu ditunaikan setiap muslim yang berkemampuan. Bayangkan jika punya harta yang banyak. Makanya kita dapat membayar zakat dengan nilai lebih besar.
Mampu memberikan sumbangan tanpa perlu berkira-kira. Jika kita ada harta yang banyak, sudah tentu kita boleh memberikan sumbangan tanpa perlu melihat baki akaun di dalam bank. Seronokkan?
Dapat memberikan duit kepada ibu ayah kita setiap bulan dengan nilai yang besar. Bahagia rasanya jika kita dapat menyumbangkan ribuan ringgit kepada ibu ayah kita untuk kegunaan mereka walaupun di penghujung usia mereka tidak lagi memerlukan duit yang banyak. Tetapi, mungkin dengan pemberian kita ini mereka dapat membuat lebih banyak kebaikan atau sedekah. 
Mampu membantu adik-beradik kita yang memerlukan. Sesungguhnya sedekah yang lebih afdhal ialah kepada saudara terdekat kita. Bila kita kaya, kita ada kemampuan untuk membantu meringankan beban mereka. 
Ada banyak lagi sebab kita perlu menjadi umat Islam yang kaya. Bukan sahaja kaya malah kaya raya. 
Raiza suka nak kongsikan kisah Ustaz Ebit Liew yang mempunyai kemampuan untuk membantu golongan yang memerlukan ketika ramai yang terkesan dengan situasi ketika ini. Beruntung kita mempunyai golongan kaya raya seperti UEL ini. 

Ebit Lew
April 27 at 9:00 PM

Syukur pada Allah yang Maha Kaya dan Maha Penyayang. Berkat doa mak ayah. Berkat cinta kasih sayang pada bidadari. Doa ramai orang baik-baik. Allah beri rezeki mencurah-curah. Ramai tanya saya soalan bukan-bukan. Saya bekerja dan berniaga dah lebih 10 tahun.

Dulu saya tidur masjid. Pernah tidur atas guni. Dari kecil berdakwah dan menyebarkan kasih sayang. Soalan paling banyak saya dengar nanti kau sibuk tolong orang sana sini habis hilang dunia. Kau nak jadi apa dah besar. Sampailah universiti. Ramai tak nak ambil saya kerja sebab selekeh. Dengan janggut kopiah lagi. Kasut pun buruk. Dulu sekolah stokin pun takde. Masa tu susah betul. Duit gaji dekat mak semuanya rm800 dengan banyak kerja. Saya walau ada sepinggan nasi share dengan kawan. Ada orang masuk rm2 dekat poket sebab tolong isi minyak. Saya menangis dapat rm2 tu. Besar nilai untuk saya.

Saya mula kerja dengan Dato Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah dan Prof Hanim Mohd Tahir. Sebagai trainer atau motivator. Program korporat teambuilding selama 4tahun. Selepas itu saya mula buat sendiri. Syukur syarikat minyak dan kapal buat teambuilding dengan saya. Syarikat kerajaan ada buat program untuk seluruh kementerian. Program keluargasunnah sekali hadir 7000 orang. Prokids remaja. Saya tour seluruh Malaysia. Syukur ramai yang mendapat manfaat. Buat dekat hotel 5 bintang dan dewan besar. Persiapan macam konsert sebagai daya tarikan dan lebih selesa. Teambuilding training sebelum ini mereka bayar syarikat luar negara dan syarikat besar. Mereka mula mencari yang ada nilai islamic.

Saya ada 3 restoren Paramount Coffee House. Sebenarnya dah plan nak buka seluruh Malaysia. Dan nak buka di luar negara. Belum sempat jer. Butik hari pertama buka sale habis jubah semua. Selepas itu makin semangat. Syukur rezeki makin melimpah ruah. Saya tulis 9 buku. Semua buku laris. Buku yang dah 8 tahun tulis masih laris sampai sekarang.. Tambahan lain Youtube dan Facebook. Rupanya youtube dan facebook bayar banyak juga kerana mereka tumpang iklan dekat fb dengam youtube.

Syukur saya ada 2 program Tv. 2 tahun dah. Door to door ebit lew astro aosis. A bit with ebit di Tv Al Hijrah. Dua program saya sendiri dah 2 musim. Dapat juga bayaran syarikat media untuk iklan sedikit sebanyak. Staf kakitangan tetap saya ada 55 orang. Ramai juga yang lain dekat 40 orang on off sukarelawan saya yang ada bayaran juga.

Begitulah rezeki Allah beri. Tapi saya yakin Allah beri semua sekali. 2 perkara penting. Rajin dan Yakin. Tiada tempat dunia dan akhirat untuk orang malas.

Yakin pada Allah. Allah beri rezeki. Dia punya semua. Tiada kita punya. Jaga solat awal waktu. Bila susah selalu beri masa solat sunat. Tahajud dan Dhuha. Jaga mak ayah dan mertua dengan baik.

Jangan kedekut dengan isteri dan anak-anak. Beri kasih sayang. Pelukan dan kasih sayang. Tanpa doa bidadari saya dan anak-anak pasti tak dapat semua ini. Allah beri rezeki.

Dulu ingat lagi selalu bila jumpa orang susah baju buruk pergi masjid. saya tanggal jubah saya beri dekat dia. Dia nak selipar beri selipar. Sampai orang kata saya bodoh. Kau susah nak tolong orang. Saya sedih. Tapi saya yakin Allah pasti balas. Sekarang anak jalanan saya bawa shoping dekat sogo.

Tiada yang berkuasa melainkan Allah. Dunia sementara sahaja. Akhirat selamanya. Miskin atau kaya bukan pada rumah kereta. Tapi pada hati. Walau ada sepinggan share dengan orang lain. Sahabatku percayalah disebalik ujian ada rahmat.

Barangsiapa bekerja untuk membantu seramai mungkin orang miskin dan anak yatim dia sedang berjihad di jalan Allah. Penting didik anak rajin. Didik anak jadi orang kaya takwa. Didik anak jadi pemimpin. Didik anak jadi terkenal dunia dan akhirat. Supaya kita semua jadi Duta Islam dan bawa akhlak Nabi saw..

Klik gambar untuk mengetahui tentang produk Shaklee dan konsultasi ekslusif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *