6 Kepentingan Zinc pada tubuh


Kepentingan Zinc pada tubuh :

 • untuk pembentukan enzim n hormon
 • membantu membentuk protein dan kolagen
 • membantu mengekalkan deria bau
 • Zinc sangat penting agar metabolisme sel dapat berfungsi dan berjalan dengan baik. Sekitar 100 enzim mengandalkan zinc untuk membantu mengkatalisis reaksi kimia penting.
 • Zinc melindungi selaput sel dari kerusakan oksidatif dan menstabilkan struktur protein sel. Zinc protein mengikat DNA dan membantu gen memerintahkan sel-sel tentang apa yang harus dilakukan.
 • Perintah ini termasuk memberitahu sel-sel tertentu untuk mati, hal ini penting bagi pertumbuhan, kehamilan dan pencegahan penyakit. Zinc juga membantu mengontrol pelepasan hormon dan transmisi impuls saraf.

Siapa perlukan zinc complex:

 • Ibu berpantang
 • Mereka yang mengalami mslh rmbut gugur
 • Lelaki
 • Masalah kesuburan
 • Pesakit diabetes

Mereka yang inginkan pertumbuhan pesat.
Zinc Shaklee sesuai diambil kanak-kanak berusia 13 tahun dan keatas bagi membantu pertumbuhan tubuh mereka

Wanita yang menyusukan
Mereka yang menjalani pembedahan. Zinc dapat membantu menyembuhkan luka dengan cepat

Wanita yang baru melahirkan.
Zinc dapat membantu proses pengecutan rahim disamping memberikan bantuan dalam menyegerakan proses penyembuhan luka dikawasan kelahiran samada kelahiran secara normal atau pembedahan.

Lelaki dengan masalah kesuburan. 
Zic bertindak melindungi sperma, meningkatkan bilangan sperma dan menjaga ciri-ciri fizikal sperma supaya tidak menjadi abnormal.

Lelaki dengan masalah hormon testerone.
Zinc sgt penting dalam proses pembentukan hormon testerone dan memberi tenaga supaya sperma lebih aktif bergerak menuju ke ovum. Untuk kesan lebih hebat, dapatkan set kesuburan Shaklee

Mereka yang mengalami masalah keguguran rambut.
Zinc mengaktifkan 20 jenis enzim yang dapat membantu regenerasi sel dan memelihara pertumbuhan rambut

Vegetarian. 
Mereka yang tidak mendapat sumber zinc dari daging boleh mendapatkan dari kekacanfg dan bijirin namun kerapklai jumlah zinc yang diperlukan tidak dapat dipenuhi. Zinc Complex Shaklee boleh membantu memberikan zinc yang diperlukan utk tubuh mereka.

Mereka yang minum alkohol. 
Alkohol mengurangkan jumlah zinc dalam bdan dan menghalang fungsi penyerapan zinc.

Kebaikan Zinc Complex Shaklee adalah:

Bantu mempercepat pemulihan luka
So sangat baik untuk mereka yang mengalami kecederaan, juga untuk ibu selepas melahirkan. Sebab itulah Zinc Complex ni juga disarankan untuk diambil oleh ibu-ibu yang berpantang selain daripada vitamin yang lain iaitu Vitalea, B Complex dan Vitamin C.
Bantu masalah jerawat
Zinc sangat berkesan untuk mengecutkan jerawat. So pada mereka yang ada masalah jerawat batu dan yang seangkatan dengannya, cubalah Zinc Complex dan rasai perbezaannya sendiri. 
Bantu masalah keguguran rambut
Kebanyakan ibu selepas melahirkan anak juga yang menyusu badan mengalami masalah keguguran rambut. Dan ada yang mengalami keguguran rambut yang sangat teruk. Pengambilan 1 tablet zink sehari boleh membantu.
Membantu sistem imun berfungsi dengan lebih berkesan
Sebab itulah mereka yang selsema disarankan mengambil vitamin c dan zink.
Rahsia kelelakian
Zink berupaya meningkatkan bilangan sperma yang berkualiti (sperm count). Sperm count yang kurang akan mengganggu kesuburan dan menyukarkan pasangan untuk mendapat cahayamata. Bagi pasangan yang mengalami masalah kekurangan sperm count disarankan mencuba mengambil zink untuk mengatasi masalah tersebut.

REMINDER : Zinc Complex Shaklee mengandungi Alfafa (Medicago Sativa). mereka yang menghidap penyakit SLE (Sistemik Lupus Eritematosus) perlu mendapatkan konsultasi dan khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *