Pentingnya suplemen terhadap kanak-kanak

Kanak-kanak adalah aset kepada ibubapa. Semua ibubapa inginkan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Tetapi sejauh manakah keinginan untuk memberikan yang terbaik kepada anak-anak dengan kesungguhan mendapatkan dan memberikan yang terbaik kepada anak-anak?
20 tahun dahulu, iaitu di zaman kanak-kanak ibubapa sangat berbeza dengan zaman kanak-kanak hari ini. Dahulu, pencemaran tidak terlalu banyak. Udara masih lagi sihat dengan hutan yang terjaga. Bergaul dengan rakan-rakan sebaya, bermain bola, guli dan pelbagai bentuk jenis permainan yang memerlukan kanak-kanak bersosial dan berpeluh. 
Hari ini, dengan kecanggihan teknologi yang ada, kanak-kanak lebih gemar duduk berjam-jam lamanya di depan pc hanya untuk bermain permainan komputer (computer game). Mereka lebih di dedahkan dengan segala bentuk gadget seperti tablet, telefon pintar dan banyak lagi. Secara tak langsung, ianya meningkatkan hormon stress di kalangan kanak-kanak.

Jangan terkejut para ibubapa jika anak-anak mula memberontak. Mereka juga mempunyai stress jika tidak di bendung. Menurut kajian, kanak-kanak yang kurang bersosial lebih tinggi kadar stress yang di hadapi oleh mereka. 
Ini adalah faktor utama kenapa kanak-kanak memerlukn suplemen tambahan.

 Kanak-kanak memerlukan tenaga untuk lebih fokus di dalam pelajaran. Menurut kajian, kanak-kanak hanya fokus 30 minit pertama untuk setiap sesi pembelajaran. Selebihnya, mereka memerlukan tenaga untuk re-charge otak mereka semula. Daya tumpuan maksima bagi kanak-kanak pula ialah sekitar 10-15 minit di mana ketika ini tenaga yang di terima otak masih tinggi. Apabila tenaga berkurang maka daya tumpuan otak juga semakin berkurang.

Sarapan sangat penting. Namun, kesilapan memilih sarapan boleh menyebabkan aras tenaga di dalam badan turun dengan cepat. Makanan tinggi gula adalah antara faktor utama yang mempercepatkan penurunan aras tenaga di dalam badan.

Ibu bapa jangan sekali-kali memandang enteng atau mudah mengenai sarapan yang di perlukan oleh anak-anak. Melihat situasi hari ini yang kebanyakan ibubapa berkerja tidak mempunyai masa untuk memberikan sarapan yang berkhasiat bagi anak-anak.
Hanya dengan mengirimkan wang belanja kepada anak-anak dengan harapan mereka akan membeli makanan ketika masa rehat pagi belum cukup membantu anak-anak mendapatkan nutrisi yang lengkap. Tahap kebersihan di kantin juga boleh mempengaruhi kesihatan kanak-kanak.

Yes, montel itu comel tetapi belum tentu sihat. Kebanyakan kanak-kanak yang obes menghadapi masalah kesihatan seperti asma, dan lelah contohnya. Bantu anak-anak untuk bebas dari penyakit asma dan lelah. Jangan terlalu obses untuk menjadikan anak-anak montel untuk kelihatan comel.
Kasihani mereka kerana mereka memerlukan tenaga yang lebih untuk bergerak.

Menurut statistik, kanak-kanak menghidapi penyakit kencing manis semakin meningkat. Jangan biarkan anak-anak anda menjadi salah seorang dari statistik ini kerana kanak-kanak yang obesiti mempunyai risiko yang sangat tinggi menghidap penyakit diabetes.

Kesibukan ibubapa bukan alasan untuk anak-anak tidak mendapat nutrisi yang lengkap untuk meningkatkan tenaga kanak-kanak. Carilah alternatif untuk memastikan anak-anak sentiasa mendapat nutrisi yang lengkap setiap hari.
Salah satunya dengan pengambilan Mealshake sehari dapat membekalkan 19 jenis vitamin dan mineral yang penting. Dengan tambahan 9 jenis asid amino dapat membantu kanak-kanak mendapat nutrisi tambahan.

Mealshake adalah minuman yang ringkas, berkhasiat dan mudah di sediakan. Dengan perasa vanilla yang lazat akan membangkitkan selera kanak-kanak. Sesuai di jadikan sarapan pagi untuk anak-anak.

Berminat? Contact saya untuk konsultasi percuma.
SID : 926943
PM | Whatsapp 012 3917458

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *