TIPS EKSKLUSIF TAMBAH SUSU IBU

1.KONSEP DEMAND & SUPPLY
Ibu perlu pam susu secara sistematik selang 2 hingga 3 jam dengan tempoh antara 15 hingga 20 minit untuk setiap sesi pam susu. Pastikan pam untuk kedua-dua belah buah dada. jika tidak dilakukan dengan konsisten, boleh menyebabkan buah dada bengkak dan penuh. Kaedah ini sebenarnya menggalakkan penghasilan susu. Kurangnya demand akan membuatkan kurangnya susu dihasilkan. so kerap pam, akan memberi isyarat pada otak bahawa susu badan amat diperlukan.
2. Tekanan yang dihadapi juga mempengaruhi pengeluaran susu. So harap ibu sentiasa tenang agar tekanan yang mungkin datang dari tekanan kerja, tekanan rumahtangga atau pun tekanan sekeliling tidak menganggu emosi diri ibu. Persiapkan minda agar sentiasa positif.
3. Pentingnya air yang cukup dalam badan. sekurang kurangnya 3 liter sehari. ibu yang menyusukan dinasihatkan minum banyak air masak agar tidak berlaku dehidrasi ataupun kekurangan air dalam badan.
4. Amalkan pemakanan seimbang. pastikan ibu memperoleh nutrisi yang secukupnya agar susu yang dibekalkan berkhasiat untuk bayi. Pemakanan seimbang adalah mengikut piramid makanan atau dengan pengambilan supplimen yang dapat membantu membekalkan nutrisi kepada ibu.
Set cadangan untuk memperbanyakkan susu.

Ingin lagi jimat? Mari segera contact saya…
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *